Historijat Respektujući procjene najkompetentnijih svjetskih eksperata da biotehnologija na bazi genetičkog inženjerstva predstavlja jednu od tri najpropulzivnije komponente tekućeg znanstveno-tehnološkog progresa, nadležni državni organi su svojevremeno ovu oblast uvrstili u prioritete Strategije i Programa naučno-tehnološkog razvoja BiH. Kao najracionalnija forma otjelotvorenja usvojene istraživačke orijentacije, u tadašnjem sistemu finansiranja nauke, osnovana je institucija - nosilac razvoja ove oblasti u BiH: Centar za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju (1988).

Odgovarajućim zakonskim aktom, Skupština RBiH je (1993) preuzela pravo osnivača ove institucije i odredila joj status javne naučne ustanove "Institut za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju, Sarajevo". Novim Zakonom o visokom obrazovanju pravo osnivača Instituta (kao "javne ustanove koja će djelovati u okviru Univerziteta u Sarajevu") preuzeo je (1999) Kanton Sarajevo.

Od 11.10.2000. godine Institut ima status pridružene članice Univerziteta u Sarajevu, a prema važećem Zakonom o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo 2013. godine postao je punopravna članica Univerziteta u Sarajevu.